kiełki słonecznika
Photo nonnatthapat/ pixabay

Kiełki są chętnie wybierane nie tylko przez osoby dbające o linię. Są bogactwem składników odżywczych, przeciwutleniaczy, a ich jedzenie wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Jedzenie kiełków wspomaga między innymi trawienie oraz reguluje poziom cukru we krwi. Dołączenie kiełków do diety przyniesie naszemu zdrowiu wiele korzyści. Kiełki możemy jeść na surowo, mogą być też składnikiem wielu surówek.

Wartość odżywcza kiełków

100 g kiełków to:

  • Kalorie 31,2
  • Białko 7,7g
  • Węglowodany 6,2g
  • Witamina C  13,7 mg
  • Witamina E  0,1 mg
  • Folian 63,4 mcg
  • Wapń 13,5 mg
  • Witamina K  34,3 mcg
  • Witamina B6  0,1 mg
  • Żelazo 0,9 mg
  • Magnez  21,8 mg
  • Fosfor 56,2 mg
  • Potas 155 mg
  • Sód 6,2 mg
  • Cynk 0,4 mg
  • Miedź 0,2 mg
  • Mangan  0,2 mg
  • Selen 0,6 mikrograma
  • kwasy tłuszczowe omega-3 16,6 mg
  • Kwasy tłuszczowe omega-6 43,7 mg
  • Błonnik pokarmowy 1,9 g
kiełki
Photo BarbaraJackson/ pixabay

Kiełki – rodzaje

Na rynku dostępne są różne rodzaje kiełków – pszenicy, brokułów, ciecierzycy, fasoli mung, słonecznika i inne. Podnajmy bliżej niektóre z nich.

Kiełki fasoli mung

Fasola mung to mała zielona fasola należąca do rodziny roślin strączkowych. Kiełki są bogate w białka. Możesz je spożywać jako dodatek do sałatki.

Kiełki pszenicy

Uzyskuje się po kiełkowaniu nasion pszenicy. Są bogate w białko. Są również dobrym źródłem witamin C, B i E. Spożywanie kiełków pszenicy może kontrolować poziom cukru we krwi i poprawiać metabolizm.

Kiełki kozieradki

Nie każdy je lubi, ponieważ mają gorzkawy smak. Jednak mają wiele korzyści zdrowotnych. Kozieradka jest  szczególnie bogata w żelazo, błonnik i białko. Spożywanie kiełków kozieradki może uregulować poziom cukru we krwi, a nawet pomóc w detoksykacji.

Kiełki brokułów

Są one bogactwem witamin A, C, E, z grupy B, K oraz w liczne składniki mineralne: potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk. inne: białko, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, luteina, chlorofil, sulforafan, antyoksydanty.

Kiełki rzodkiewki

To bogactwo witaminy C, a także witaminy z grupy B. Codzienne jedzenie kiełków zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca. Mają też właściwości ochronne, przeciwutleniające, wzmacniają naczynia krwionośne.

kiełki
Photo qimono/ pixabay

Korzyści z jedzenia kiełków

Jedzenie kiełków da nam wiele korzyści zdrowotnych, ponieważ są one bogactwem cennych dla zdrowia substancji. Poznajmy najważniejsze korzyści zdrowotnych, jakie daje nam jedzenie kiełków różnych warzyw.

Kiełki poprawiają trawienie, poprawiają schudnąć

Zawartość błonnika rozpuszczalnego w kiełkach jest wyższa niż w warzywie. Pomaga on w trawieniu i zapobiega zaparciom. Dlatego wspomagają także odchudzanie oraz utrzymanie dobrej masy ciała. Jedzenie kiełków wzmaga uczucie sytości, co z kolei pozwala schudnąć, ponieważ zapobiega podjadaniu.

Wspomagają budowę mięśni

Kiełki są dobrym źródłem białka roślinnego, które potrzebne jest do budowania mięśni, a także mocnych kości. Jedzenie kiełków może pomóc w zaspokojeniu zapotrzebowania na białko. Włącz kiełki do swojej diety, aby przyspieszyć metabolizm i zwiększyć poziom energii.

Kiełki przeciwdziałają anemii

Niedobór żelaza jest częstym problemem i może prowadzić do anemii. Jeśli cierpisz na anemię, możesz doświadczyć typowych objawów niedokrwistości, takich jak nudności, zawroty głowy, problemy żołądkowe. Aby temu zaradzić, możesz włączyć kiełki do swojej diety – wystarczy garść kiełków dziennie.

Dobrze wpływają na stan skóry

Mają właściwości przeciwstarzeniowe i są bardzo dobre dla kondycji Twojej skóry. Jeśli chcesz mieć młodzieńczą i promienną skórę, jedz kiełki regularnie. Zawierają one duże ilości witamin z grupy B, które wspomagają regenerację komórek i naprawę skóry. Wpływają one na odblokowanie porów skóry, zwiększają produkcję kolagenu oraz wpływają na promienną cerę. 

zupa kiełki
Photo leecine/ pixabay

Kiełki możesz kupić prawie w każdym dyskoncie spożywczym. Nie są drogie. Mogą być stosowane jako dodatek do sałatek, kanapek, risotto. Są często stosowane w diecie pudełkowej. Nadają się również do przyrządzania na parze. Należy jednak pamiętać, że gdy gotujesz na parze lub pieczesz kiełki, nie zawsze wyeliminujesz z nich bakterie. Mogą wystąpić skurcze brzucha, biegunka, wzdęcia itp. Niektórzy ludzie zgłaszają alergie na niektóre rodzaje kiełków, więc zawsze warto porozmawiać z lekarzem przed dodaniem ich do diety.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here